Στο πλαίσιο του έργου ICT – Foodaware – ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ, ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Φορέας χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020, Επιστημονικώς Υπεύθυνος: Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος), η εταιρεία μεταποίησης και εμπορίας οπωροκηπευτικών Kolios Fruit, συνεργάζεται με το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμ. Πληροφορικής & Επικοινωνιών και το Εργαστήριο Παραγωγικής Γεωργίας και Φυτοϋγείας του Τμ. Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σκοπό της συγκεκριμένης συνεργασίας είναι η ανάπτυξη καινοτόμου διαδικτυακής εφαρμογής για την καταγραφή των καλλιεργητικών πρακτικών, τον υπολογισμό του Υδατικού Αποτυπώματος (Water Footprint / WF) καλλιέργειας ακτινιδίου στην Άρτα και την διάθεση στον καταναλωτή πληροφοριών σχετικών με τα προϊόντα.
Το Υδατικό Αποτύπωμα, αποτελεί ένα σύνθετο περιβαλλοντικό δείκτη ο οποίος λαμβάνει υπόψη την αξιοποίηση του νερού της βροχής και της άρδευσης καθώς και την επιβάρυνση των φυσικών αποδεκτών νερού από τις διάφορες καλλιεργητικές πρακτικές (π.χ. λίπανση).
Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν τις καλλιεργητικές πρακτικές, αναλύσεις εδάφους κλπ. Το Υδατικό Αποτύπωμα που προκύπτει μπορεί να αξιοποιηθεί για τη λήψη αποφάσεων ώστε οι καλλιεργητικές πρακτικές να γίνουν περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για περιοχές όπως ο κάμπος της Άρτας, μεγάλο τμήμα του οποίου περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000.
Ακόμη το Υδατικό Αποτύπωμα μπορεί να αποτελέσει μέρος της σήμανσης των τελικών προϊόντων.