Skip to content

Στόχος του έργου

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός πλήρους συστήματος ιχνηλασιμότητας και καταγραφής τόσο των καλλιεργητικών επεμβάσεων και εισροών της καλλιέργειας του ακτινιδίου όσο και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου καρπού, το οποίο μελλοντικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην ανάδειξη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του ακτινιδίου Άρτας, ώστε να βοηθήσει στη δυνατότητα για παραγωγή προϊόντων µε σήμανση Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), αλλά και να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών.

Αναλυτικότερα,
  • Η δημιουργία μιας εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ώστε να χρησιμοποιηθεί από τον καταναλωτή για προβολή πληροφοριών σχετικών με τα προϊόντα και τον παραγωγό για την εισαγωγή δεδομένων που αφορούν στην παραγωγή.
  • Η δημιουργία ηλεκτρονικής διαδικτυακής πλατφόρμας εύρεσης πληροφοριών για το προϊόν.
  • Η εφαρμογή προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης

Μεθοδολογία ιχνηλασιμότητας

  • Αξιοποίηση και εφαρμογή προηγμένων αλγορίθμων εξόρυξης δεδομένων και μεθοδολογίες για την εξαγωγή γνώσεων με εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών (smartphones) ως συσκευές για την εύκολη συλλογή δεδομένων,
  • Αξιοποίηση υπηρεσιών cloud computing για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος υπηρεσιών και την διάχυση πληροφοριών και γνώσεων πίσω στους τελικούς χρήστες (πελάτες, αγρότες και εταιρείες λιανικής).
  • Ενσωμάτωση μιας καινοτόμα επικεντρωμένης μεθοδολογίας ιχνηλασιμότητας για την ακτινιδιά, από το σύστημα με σήμανση των παραγόμενων ακτινιδίων, μέσω τεχνολογίας GS1 DataBar που αποτελεί μορφή γραμμικού κώδικα (barcode) με κωδικοποιημένο 12ψήφιο αριθμό τύπου GTN – 12 και μιας διαδικτυακής πλατφόρμας,τα οποία θα αξιοποιούνται τόσο από τη βιομηχανία συσκευασίας ακτινιδίου όσο και από το καλλιεργητή και το τελικό καταναλωτή.

Το σύστημα ιχνηλασιμότητας θα περιλαμβάνει μια εφαρμογή, όπου ο καλλιεργητής ακτινιδίου θα μπορεί να καταχωρεί και να επεξεργάζεται όλες τις παραμέτρους της καλλιέργειάς του, όπως η λίπανση, η φυτοπροστασία, η άρδευση, η ανάλυση εδάφους, η θρεπτική κατάσταση των δέντρων, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων ακτινιδίων, αλλά και μετεωρολογικά στοιχεία της περιοχής όπου βρίσκεται η καλλιέργεια, ώστε να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις για τη διαχείρισή της καλλιέργειας.
Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των απωλειών και βελτιστοποίηση της ποιότητας του παραγόμενου φρούτου.

Ο καταναλωτής, μέσα από αυτή τη πλατφόρμα, θα έχει τη δυνατότητα, να αντλεί πληροφορίες και δεδομένα για το ακτινίδιο που επιθυμεί να αγοράσει, που θα αφορούν την επωνυμία του προμηθευτή, του παραγωγού, το τόπο προέλευσης, τις καλλιεργητικές τεχνικές και εισροές που πραγματοποιήθηκαν. Αυτό θα συμβάλει ώστε ο καταναλωτής να έχει μια πιο πλήρη εικόνα του ακτινιδίου που θα καταναλώσει βελτιώνοντας κατά πολύ την αγοραστική του εμπειρία. Επιπρόσθετα, η βιομηχανία συσκευασίας του ακτινιδίου θα μπορεί να καταχωρεί στοιχεία συσκευασίας και σήμανσης τα οποία θα τη βοηθήσουν στο πλήρη έλεγχο της παραγωγικής αλυσίδας.