Τρόφιμα: Την ώρα που τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο αδειάζουν, πλέον υπάρχει φόβος και για τα φρούτα τα οποία πιθανότατα είναι ακατάλληλα για κατανάλωση!
Η μόλυνση των φρέσκων φρούτων με επικίνδυνα φυτοφάρμακα αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ευρώπη την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με μια μελέτη εννέα χρόνων που στηρίχθηκε σε κρατικά στοιχεία.
Το ένα τρίτο των μήλων και τα μισά από τα μούρα που ελέγχθηκαν είχαν υπολείμματα από τις πιο τοξικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, μερικά εκ των οποίων έχουν συνδεθεί με αρρώστιες μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος, παθήσεις της καρδιάς αλλά και παραμορφώσεις στις γεννήσεις.
Τα υπολείμματα στα ακτινίδια αυξήθηκαν από 4% το 2011 σε 32% το 2019, με τη μόλυνση στα κεράσια επίσης να διπλασιάζεται από το 22% στο 50% την ίδια περίοδο. Συνολικά, στην ανάλυση περίπου 100.000 δειγμάτων φρούτων από την Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση στη μόλυνση περίπου 53%, η οποία μάλιστα αφορά τα πιο επικίνδυνα υπολείμματα σε διάστημα 9 χρόνων. Η έρευνα διενεργήθηκε από το Pesticide Action Network (PAN) Europe.
Η καθηγήτρια Νικόλ Βαν Νταμ του γερμανικού κέντρου Ολοκληρωτικής Έρευνας Βιοποικιλότητας περιέγραψε την έκθεση σαν «σοκαριστική». «Τι νόημα έχει να τρως υγιεινά αν τα υγιεινά φρούτα ψεκάζονται με τοξίνες» αναρωτιέται.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν σχολιάζοντας το θέμα τόνισε: «Η ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων, δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση για τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα και θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή για το θέμα. Για πολλά χρόνια, οι εκθέσεις έχουν δείξει ότι το 98% των δειγμάτων συμμορφώνεται με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων ήταν μειωμένη κατά 12% το 2019 σε σχέση με την περίοδο 2015 – 2017, ενώ προτείνει μείωση κατά 50% μέχρι το 2030.
Τρόφιμα: Έλεγχος ποιότητας εκτός εργαστηρίου
Ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους στις βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων είναι η πραγματική ποιότητα των πρώτων υλών που παραλαμβάνουν (για παράδειγμα σε γάλα, κρέας κλπ). Χρησιμοποιεί μικρο-ηλεκτρονική τεχνολογία για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα. «Με τους μικροεπεξεργαστές που έχει το προϊόν μας μία εταιρεία – για παράδειγμα- γαλακτοκομικών μπορεί να ελέγξει την περιεκτικότητα λίπους και νερού στο γάλα που αγοράζει από τους παραγωγούς» εξηγεί στο ο Martin Aizpuru, ιδρυτής της εταιρείας.
«Έτσι ο έλεγχος ποιότητας γίνεται εκτός εργαστηρίου, με μία κινητή συσκευή, επί τόπου.
Παρέχουμε πλήρη ανιχνευσιμότητα και ψηφιοποίηση κρίσιμων δεδομένων, που μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμα μόνο στα εργαστήρια.»