ΠΕ1: Συμβουλευτικές υπηρεσίες
Μελέτη που θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση και ανάλυση του δυναμικού ενός έργου, με στόχο την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, αποκαλύπτοντας κατά τρόπο αντικειμενικό και ορθολογικό τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του, τις ευκαιρίες και τις απειλές που προκύπτουν από αυτό, καθώς και προσδιορίζοντας τους πόρους που απαιτούνται για την εκτέλεση και τελικά τις προοπτικές επιτυχίας του, σε συνδυασμό με συμβουλευτικές υπηρεσίες παρακολούθησης και διαχείρισης του έργου.
ΠΕ2: Ανάλυση απαιτήσεων συστήματος
Η παρούσα αναφορά περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης σχετικά με τις απαιτήσεις σε δεδομένα του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ιχνηλασιμότητας και σχετικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού σχετικού δείκτη περιβαλλοντικής απόδοσης καλλιεργειών. Περιγράφονται οι απαιτήσεις σε δεδομένα για την τεκμηρίωση (παρακολούθηση, καταγραφή) της εφαρμογής του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΟΣΔ) καλλιέργειας καθώς και για τον υπολογισμό του Υδατικού Αποτυπώματος καλλιέργειας. Δίνεται έμφαση και περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία εγκατάστασης και εφαρμογής ενός Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε μια καλλιέργεια και αναφέρονται με λεπτομέρεια όλες οι παράμετροι παρακολούθησης και καταγραφής. Στην συνέχεια γίνεται μια αναφορά στον περιβαλλοντικό δείκτη που αφορά την κατανάλωση νερού, το Υδατικό Αποτύπωμα, στον τρόπο υπολογισμού του καθώς και στις παραμέτρους παρακολούθησης και καταγραφής που απαιτούνται για τον υπολογισμό του.
Παραδοτέο σε μορφή PDF: Βιβλιογραφική ανασκόπηση, σχετικά με τις τεχνικές και την υπάρχουσα τεχνολογία για την υποστήριξη του έργου.Η παρούσα μελέτη αποτελεί το υπ. αριθμ. ΠΕ2.2 παραδοτέο του έργου με Τίτλο «Σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας των ακτινιδίων, ιχνηλασιμότητα των παραγόμενων προϊόντων ακτινιδίου και ευφυής διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού με βάση προηγμένες εφαρμογές Πληροφορικής ICT – FoodAware» που υλοποιείται στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος “Ήπειρος” 2014-2020. Στη μελέτη αυτή γίνεται επισκόπηση των διαθέσιμων τεχνολογιών IoT και cloud, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη της εφαρμογής ιχνηλασιμότητας. Στη συνέχεια οι μέθοδοι και οι τεχνικές που μπορούν να λειτουργήσουν με τις συγκεκριμένες πλατφόρμες για την ανάπτυξη του έργου.. Με σκοπό την υλοποίηση της εφαρμογή, προσδιορίζονται οι λειτουργίες της, αναλύονται οι απαιτήσεις των εμπλεκόμενων, καθώς και τα εργαλεία και ο τρόπος διασύνδεσης των διάφορων λειτουργικών τμημάτων.
Παραδοτέο σε μορφή PDF: Τεχνική Έκθεση Ανάλυσης και απαιτήσεων της πλατφόρμας IoT, περιγραφή των μεθόδων και τεχνικών που θα χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη του έργου.Η παρούσα μελέτη αποτελεί το υπ. αριθμ. ΠΕ2.3 παραδοτέο του έργου με Τίτλο «Σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας των ακτινιδίων, ιχνηλασιμότητα των παραγόμενων προϊόντων ακτινιδίου και ευφυής διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού με βάση προηγμένες εφαρμογές Πληροφορικής ICT – FoodAware» που υλοποιείται στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος “Ήπειρος” 2014-2020. Η μελέτη εστιάζει στον εντοπισμό και την ανάλυση των απαιτήσεων για την ανάπτυξη εφαρμογής, κατάλληλης για φορητές συσκευές, που θα διασυνδέεται με την πλατφόρμας του συστήματος και θα υποστηρίζει τις λειτουργίες της ιχνηλασιμότητας του ακτινιδίου. Με σκοπό την υλοποίηση της εφαρμογή, προσδιορίζονται οι λειτουργίες της, αναλύονται οι απαιτήσεις των εμπλεκόμενων και οι παράμετροι που αφορούν και επηρεάζουν την εμπειρία χρήστη. Για την υλοποίηση επιλέγεται η ευέλικτη μεθοδολογία.
Παραδοτέο σε μορφή PDF: Τεχνική Έκθεση Ανάλυσης και απαιτήσεων της Εφαρμογής Τηλεφώνου για την υποστήριξη του συστήματος GS1 DataBar και την διασύνδεση με την πλατφόρμα.
ΠΕ3: Οργάνωση και συλλογή δεδομένων
Στην παρούσα αναφορά γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση του περιβαλλοντικού δείκτη Υδατικό Αποτύπωμα όπως έχει αναπτυχθεί από το Δίκτυο Υδατικού Αποτυπώματος (Water Footprint Network) και της μεθοδολογίας υπολογισμού του σε καλλιέργειες. Εισαγωγικά παρουσιάζεται ο δείκτης Υδατικό Αποτύπωμα, τα σημεία καινοτομίας και διαφοροποίησης από τους υπάρχοντες έως τώρα σχετικούς δείκτες χρήσης νερού και τα πλεονεκτήματα εφαρμογής του. Στη συνέχεια αναλύονται τα βήματα υπολογισμού και ανάλυσης βιωσιμότητας ενώ προτείνονται και ενδεικτικά μέτρα για τη μείωσή του. Παρατίθεται αναλυτικό παράδειγμα υπολογισμού με διεξοδική περιγραφή των βημάτων υπολογισμού. Τέλος περιγράφονται τα δεδομένα που απαιτούνται για τον υπολογισμό του Υδατικού Αποτυπώματος και η μεθοδολογία συλλογής τους.
Παραδοτέο σε μορφή PDF: Έκθεση καθορισμού καλλιεργητικών τεχνικών και συλλογής δεδομένων ποιοτικών χαρακτηριστικών καρπών και εδαφικών αποτελεσμάτων.Η παρούσα μελέτη αποτελεί το υπ. αριθμ. ΠΕ3.2 παραδοτέο του έργου με Τίτλο «Σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας των ακτινιδίων, ιχνηλασιμότητα των παραγόμενων προϊόντων ακτινιδίου και ευφυής διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού με βάση προηγμένες εφαρμογές Πληροφορικής ICT – FoodAware» που υλοποιείται στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος “Ήπειρος” 2014-2020. Η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της βάσης δεδομένων που θα ενσωματώνει τα δεδομένα τους συστήματος ιχνηλασιμότητας. Περιγράφεται η δομή της βάσης, τα βασικά συστατικά της (πίνακες, έγγραφα) και οι λειτουργίες που παρέχει και θα φανούν χρήσιμες στην υλοποίηση του συστήματος.
Παραδοτέο σε μορφή PDF: Ενσωμάτωση των δεδομένων στην υπηρεσία cloud.Η παρούσα αναφορά εστιάζει στην ολοκληρωμένη καλλιέργεια της ακτινιδιάς. Παρουσιάζονται τα κρίσιμα σημεία και οι σημαντικότερες παράμετροι που επιδρούν στην ποιοτική και ποσοτική παραγωγή. Με βάση την καλλιέργεια της ακτινιδιάς σημειώνονται οι παράμετροι παρακολούθησης κατά την εφαρμογή ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης και καταγράφονται τα δεδομένα καθώς και ο τρόπος άντλησης τους για τον υπολογισμό του Υδατικού Αποτυπώματος. Τέλος παρατίθεται αναλυτικό παράδειγμα υπολογισμού του Υδατικού αποτυπώματος στην καλλιέργεια ακτινιδιάς με διεξοδική περιγραφή των επιμέρους βημάτων υπολογισμού.
Παραδοτέο σε μορφή PDF: Έκθεση καθορισμού των παραμέτρων που αφορούν στις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές και επεμβάσεις, τις εισροές και τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής και σε μία ανάλυσηΗ παρούσα μελέτη αποτελεί το υπ. αριθμ. ΠΕ3.4 παραδοτέο του έργου με Τίτλο «Σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας των ακτινιδίων, ιχνηλασιμότητα των παραγόμενων προϊόντων ακτινιδίου και ευφυής διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού με βάση προηγμένες εφαρμογές Πληροφορικής ICT – FoodAware» που υλοποιείται στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος “Ήπειρος” 2014-2020. Η παρούσα αναφορά εστιάζει στην ολοκληρωμένη καλλιέργεια της ακτινιδιάς. Παρουσιάζονται τα κρίσιμα σημεία και οι σημαντικότερες παράμετροι που επιδρούν στην ποιοτική και ποσοτική παραγωγή από την συγκομιδή, κατά την αποθήκευση και έως τη μεταφορά στο τελικό σημείο πώλησης. Οι μετρήσεις αυτές μπορούν να ενταχθούν σε συστήματα ιχνηλασιμότητας.
Παραδοτέο σε μορφή PDF: Περιγραφή δεδομένων που πρόκειται να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους συστήματος.ΠΕ4: Δημιουργία εφαρμογής smartphone
Λογισμικό για τις εφαρμογές έξυπνων τηλεφώνων
Διασύνδεση της εφαρμογής τηλεφώνου με την πλατφόρμα cloud
Δοκιμαστική λειτουργία της εφαρμογής έξυπνης τηλεφωνίας για την εισαγωγή δεδομένων από τον παραγωγό τροφίμων (ακτινιδίων)
ΠΕ5: Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας ιχνηλασιμότητας προϊόντων
Υπηρεσία cloud και υπηρεσία ιστού (smartphonesupport) για να λαμβάνονται με ασφάλεια τα δεδομένα από των αναλύσεων φυτών και εδάφους.
Υπηρεσία της πλατφόρμας για την εισαγωγή δεδομένων.
Διαδικτυακός τόπος για την ενημέρωση και προώθηση των υπηρεσιών και των αποτελεσμάτων των εφαρμογών.
ΠΕ6: Έρευνα και δημιουργία αλγορίθμων δεδομένων αξιοποίησης
Η εξόρυξη δεδομένων είναι ένα επιστημονικό πεδίο που ασχολείται με την ανάλυση, επεξεργασία και εξαγωγή γνώσης από δεδομένα, κυρίως μεγάλα δεδομένα, τα οποία βρίσκονται σε ακατέργαστη μορφή. Το παρόν παραδοτέο ασχολείται με την ανάλυση εννοιών και αλγορίθμους που εφαρμόζονται στην εξόρυξη δεδομένων και την μηχανική μάθηση. Αρχικά, αναλύεται η έννοια της εξόρυξης δεδομένων και η συνεισφορά άλλων κλάδων όπως η στατιστική και η μηχανική μάθηση στην εξόρυξη δεδομένων. Στη συνέχεια, περιγράφεται η έννοια των δεδομένων, τι είδους δεδομένα υπάρχουν, και η διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων, ώστε να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή αλγορίθμων εξόρυξης δεδομένων και εξαγωγή γνώσης από αυτά. Τέλος, αναλύονται σύγχρονοι αλγόριθμοι εξόρυξης δεδομένων.
Παραδοτέο σε μορφή PDF: Έκθεση σχετικά με τις τεχνικές και τους αλγόριθμους εξόρυξης δεδομένων οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή γνώσης και κανόνων από καλλιέργειες.Η ακριβής πρόβλεψη της θερμοκρασίας του αέρα είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά είναι και βοηθητική και, σε πολλές περιπτώσεις, απαραίτητη για την λήψη αποφάσεων στον τομέα της γεωργίας. Το παρόν παραδοτέο ασχολείται με την ανάπτυξη ενός μοντέλου που θα είναι ικανό να προβλέπει την θερμοκρασία του αέρα. Η πρόβλεψη της θερμοκρασίας του αέρα θα επιτρέψει την έγκαιρη λήψη αποφάσεων για πρόληψη ζημιάς στα ακτινίδια και την ασφάλεια των εργατών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα γίνει χρήση, ανάλυση και επεξεργασία χρονοσειρών. Οι χρονοσειρές, είναι δεδομένα που έχουν ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τον χρόνο. Για την δημιουργία του μοντέλου πρόβλεψης αξιοποιούνται σύγχρονες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στο πεδίο της εξόρυξης δεδομένων και μηχανικής μάθησης, όπως η γλώσσα προγραμματισμού Python, η βιβλιοθήκη Keras και τα αναδρομικά νευρωνικά δίκτυα, τα οποία είναι αποτελεσματικά στην πρόβλεψη χρονοσειρών.
Παραδοτέο σε μορφή PDF: Τεχνική Έκθεση Ανάλυσης και απαιτήσεων της διαδικτυακής υπηρεσίας των αλγόριθμων εξόρυξης δεδομένων (data mining).Αλγόριθμοι εξόρυξης δεδομένων υλοποιημένοι ως υπηρεσία του συστήματος.
ΠΕ7: Έλεγχος και τελική δοκιμή συστήματος
Παραγωγή επικοινωνιακών εργαλείων με ενημερωτικό υλικό.
Ενημερωτική αφίσα: ΠΕ7.1 Food Aware Poster
Παρουσίαση “Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Αποτελεσματικού Συστήματος Ιχνηλασιμότητας για τα Ελληνικά Ακτινίδια”: ΠΕ7.1 HAICTA2022 No53
Παρουσίαση “Εισαγωγή του αποτυπώματος νερού από ακτινίδια σε ένα σύστημα πληροφορικής ιχνηλασιμότητας”: ΠΕ7.1 HAICTA2022 No54
Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων
Βίντεο ημερίδας ενημέρωσης: https://youtu.be/A1RKLG4FrUg
Παρουσίαση”Σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας των ακτινιδίων, ιχνηλασιμότητα των παραγόμενων προϊόντων ακτινιδίου και ευφυής διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού με βάση προηγμένες εφαρμογές Πληροφορικής”: ΠΕ7.2 ΙοΤ_v2
Ανακοινώσεις και δελτία τύπου στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (τοπικό και περιφερειακό)
Ερευνητικά αποτελέσματα του έργου σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια
1. Ερευνητικό έργο: ΠΕ7.4A New Step-by-Step Model for Implementing Open Innovation sustainability-14-06017
2. Ερευνητικό έργο: ΠΕ7.4Design and Development of an Efficient Traceability System for Greek Kiwifruit HAICTA2022
3. Ερευνητικό έργο: ΠΕ7.4Introducing Kiwifruit Water Footprint into a Traceability IT System-HAICTA2022
Συμμετοχή στο FRUTIC Symposium 2018 – 2020