Μια μελέτη περίπτωσης από τη Sri Lanka
Η ανάγκη για ιχνηλασιμότητα των τροφίμων έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών με το επέκταση των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτών των ετών λόγω της αυστηρότητας των τροφίμων κανόνες ασφαλείας.
Η ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικά τρόφιμα με ασφάλεια είναι ένα από τα βασικές απαιτήσεις για την ιχνηλασιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Αντίθετα, σημαντικά ποσοστά των απωλειών μετά τη συγκομιδή που είναι διαθέσιμα ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, χάρις των κακών πρακτικές εφοδιαστικής αλυσίδας, απειλώντας έτσι την επισιτιστική ασφάλεια.
Αν δεν υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι δύσκολο να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης . Όσον αφορά τη Σρι Λάνκα, αυτή τη στιγμή είναι πιο δύσκολο να έχουμε την ιχνηλασιμότητα στις περισσότερες από τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του στοιχειώδους εφοδιασμού αλυσίδες δεν είναι στα φρούτα και λαχανικά. Αυτό έχει οδηγήσει σε απώλειες μετά τη συγκομιδή από τότε είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί πότε και πού συμβαίνουν ζημιές, ποιοι είναι υπόλογοι, μέθοδοι συλλογής και σε παροδικούς χρόνους, σε αναντιστοιχία της ζήτησης και της προσφοράς επίσης.
Ως εκ τούτου, η παρούσα εργασία στοχεύει να να διερευνήσει τη σκοπιμότητα εντοπισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας φρούτων και λαχανικών στη Σρι Λάνκα και να συμβάλουν θεωρητικά στη διευκόλυνση των αρχών και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων για μελλοντική βελτίωση της ιχνηλασιμότητας. Η διαθεσιμότητα δευτερογενών πληροφοριών για τα φρούτα και η ιχνηλασιμότητα των λαχανικών εξετάστηκε με αναφορά σε κρατικούς φορείς.
Βασικός φορέας είναι η δομή της εφοδιαστικής αλυσίδας και προσδιορίστηκε με βάση δευτερογενή δεδομένα και μια μελέτη περίπτωσης διεξήχθη με βάση τις αλυσίδες εφοδιασμού που συνδέονται με το Thambuththegama και Ειδικά Οικονομικά Κέντρα Keppetipola για τη συλλογή πρωτογενών δεδομένων.
Για να ποσοτικοποιηθεί η σκοπιμότητα της ανίχνευσης, αναπτύχθηκε δείκτης σκοπιμότητας. Χρησιμοποιήθηκε ο ανεπτυγμένος δείκτης για να αξιολογήσει τη σκοπιμότητα και για βελτιωμένη ιχνηλασιμότητα επιλεγμένων αλυσίδων όπου αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και για άλλες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και μη. Ο δείκτης σκοπιμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες αλυσίδες εφοδιασμού φρούτων και λαχανικών, για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας πριν από την εφαρμογή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας.
Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιείται για αλυσίδες εφοδιασμού μη τροφίμων με ορισμένες τροποποιήσεις. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι υπάρχει κακή σκοπιμότητα των χονδρεμπόρων σε σύγκριση με τους αγρότες και τους λιανοπωλητές. Με προϊόντα τεχνολογίες αναγνώρισης, ευαισθητοποίηση για ιχνηλασιμότητα ήρθε βελτίωση όπου κυμάνθηκε από χαμηλή έως δίκαιη για όλες τις κατηγορίες οντοτήτων.
Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της τήρησης αρχείων και της ανταλλαγής πληροφοριών, υιοθέτηση προϊόντος αναγνώρισης και τεχνολογίες μέτρησης ποιότητας. Η ενίσχυση της νομοθεσίας προσδιορίστηκε ως βασικές βελτιώσεις ιχνηλασιμότητας για τα φρούτα και λαχανικά και αποτελεσματικότερη διαχείριση μετά τη συγκομιδή των μελετημένων αλυσίδων εφοδιασμού.